Početak 1964. – 1974.

Osnivanje trećeg ragbi kluba u Zagrebu, nakon ragbi klubova Mladost i Trešnjevka pokrenuo je 1955. Mirko Golub. Osnovan je Ragbi klub Trgovački, koji nakon spajanja SD Sloboda i SD Zagreb postaje RK Zagreb. 1957. prvi trener Nikola Kopajtić odlazi u Kanadu, a većina igrača na služenje vojnog roka i klub prestaje s radom.

Ragbi klub Zagreb obnovljen je zahvaljujući Živku Skrozi i Branimiru Alaupoviću, pionirima ragbija u nas. Osnivačka skupština nosi datum 16. 2. 1964. Pravi rad počinje dovođenjem Rudija Bartolića, jednog od najboljih igrača ARK Mladosti za trenera. On objavljuje oglas u novinama i na prvi trening dolazi 7 igrača. Uskoro se taj broj povećava Rudijevim kolegama

s Visoke škole za fizičku kulturu. Svlačionica je bila u potkrovlju drvenih tribina stadiona SD Zagreb, a treninzi su održavani na pomoćnom terenu stadiona. Trener Bartolić snalazio se na razne načine pa je u nedostatku pravih lopti (imali su samo jednu) napravio krpenjače. Nabavkom lopti krpenjače su napunili pijeskom i koristili za vježbanje.

Prva utakmica i prva pobjeda (11:0) ubilježena je protiv gradskih rivala RK Građevinar. U prvoj utakmici protiv ARK Mladost, 18. 4. 1965., Zagreb na opće iznenađenje ostvaruje neriješeni rezultat (37:37). Slijedi prvo gostovanje i prvi poraz, 9. 5. 1965. na Starom placu u Splitu protiv druge momčadi Nade (11:0). 17. 6. 1965. Zagreb ugošćuje češku ekipu RC Tatra Smíchov (0:17).

U rujnu 1965. igrači dogovaraju da susjedima u Brozovoj ulici, koji gledaju na teren za trening, betoniraju garaže. Tako je zarađen novac za prvu turneju. Odredište je Čehoslovačka gdje krajem mjeseca igra protiv Gottwaldova i Sokol Ricany (24:15 i 32:8 za domaćine). Uobičajeno je bilo nositi na put košulje, kavu, kakao i drugu robu koju bi onda preprodavali na ulici i na taj način zaradili za hranu i piće.

1966. RK Zagreb  u sklopu Velesajamskog turnira igra s vrlo jakom RFC Parmom, talijanskim prvoligašem (3:37) i Gottwaldovim (0:13). Iste godine Zagreb se počinje natjecati u Saveznom ragbi prvenstvu i prvoj utakmici 16. 10. 1966. pobjeđuje ARK Mladost 16:3. Prvi susret s RK Nadom, aktualnim državnim prvakom, Zagreb završava 3:3. Klub istovremeno ima poteškoće s

osnovnim potrebama. Dan prije putovanja u Beograd, u nedostatku dresova, Skroza dogovara u Unikomercu donaciju 50 običnih bijelih majica. Nakon što su igrači Singidumuma, pri velikom vodstvu Zagreba, shvatili kako se lako majice kidaju pokušali su ih sve potrgati ne bili se utakmica prekinula i registrirala u njihovu korist zbog nepropisne opreme. Mnoštvom dodavanja igrači Zagreba izbjegli su taj scenarij.

Prva pobjeda nad stranim klubom osvarena je 17. 5. 1968. u Udinama nad istoimenim domaćinom (5:8).

Zagreb brzo napreduje. U sezoni 1970./71. nepobijeđeni Zagreb i Nada igraju u Splitu odlučujuću utakmicu za naslov prvaka. Nada pobjeđuje 12:11. Anegdota iz tog vremena je putovanje nakon pobjede Zagreba u Pančevu. Na putu se feštalo, ali dolaskom u Zagreb shvatili su da im nedostaje jedan mladi igrač. Bartolić, koji je ujedno bio i vođa puta bio je izvan sebe. Kad, nakon nekog vremena, dolazi taj igač s noge na nogu na Glavni kolodvor. Ispostavilo se da je zaspao u nekom vagonu kojeg su dolaskom na Glavni kolodvor odmah odvojili na čišćenje kod hotela Esplanade. Probudila ga je čistačica.

Vrlo uspješna bila je trodnevna turneja u Zapadni Berlin 30. 4. 1971. koju je dogovorio Darko Miškulin. Zagerb pobjeđuje Polizei Sport Verein i TSV Siemensstadt (9:34 i 9: 18). Slijedi izvrsna utakmica protiv ekipe britanske vojske u sjeni Olimpijskog stadiona. Pobjedu je domaćinu poklonio britanski sudac (22:15).

Omladinci osvajaju kupa Jugoslavije 8. 4. 1973. protiv Dinama iz Pančeva (24:16).