50 godina Ragbi kluba Zagreb

Category:Obljetnice i svečane večere; Created:2014-10-23 09:10:47

2014. godine, RK Zagreb proslavio je 50. obljetnicu postojanja, koja je svečano održana sredinom drugog mjeseca ove godine. Povijest kluba, svi važni događaji i uspijesi sakupljeni su na jednom mjestu u monologiji "50 godina Ragbi kluba Zagreb 1964. - 2014.". Puno hvala našem Tvrtku Zeliću na trudu i vremenu koje je uložio u izradu ove knjižice.

 

 

Nekoliko zanimljivih crtica iz monografije

Osnivanje trećeg ragbi kluba u Zagrebu, nakon ragbi klubova Mladosti Trešnjevka pokrenuo je 1955. Mirko Golub. Osnovan je Ragbi klub Trgovački, koji nakon spajanja SD Slobodai SD Zagrebpostaje RK Zagreb. 1957. prvi trener Nikola Kopajtić odlazi u Kanadu, a većina igrača na služenje vojnog roka i klub prestaje s radom.

Ragbi klub Zagreb obnovljen je zahvaljujući Živku Skrozi i Branimiru Alaupoviću, pionirima ragbija u nas. Osnivačka skupština nosi datum 16. 2. 1964. Pravi rad počinje dovođenjem Rudija Bartolića, jednog od najboljih igrača ARK Mladostiza trenera.

 

Trener Bartolić snalazio se na razne načine pa je u nedostatku pravih lopti (imali su samo jednu) napravio
krpenjače. Nabavkom lopti krpenjače su napunili pijeskom i koristili za vježbanje.

U rujnu 1965. igrači dogovaraju da susjedima u Brozovoj ulici, koji gledaju na teren za trening, betoniraju garaže. Tako je zarađen novac za prvu turneju.

 

Ragbi klub Zagreb 25. 5. 1974. prvi put osvaja državni Kup pobjedom u Kninu nad splitskom Nadom. Taj trenutak otvoriti će veliki niz pobjeda i naslova koje će Ragbi klub Zagreb svrstati uz bok najvećim sportskim legendama grada Zagreba. Igrač Nikola Ohnjec tu veliku pobjedu obilježio je stojeći na rukama na kninskoj tvrđavi - na rubu provalije! Zbog pjevanja "Ustani bane" usred Knina, neki iz Uprave kluba bojali su se da će svi skupa završiti u zatvoru.

1974 -1984.Savez za fizičku kulturu Zagreba proglasio je RK Zagreb najboljom sportskom ekipom grada Zagreba za 1978. i 1980. godinu.
U ovom periodu mnogi igrači Zagreba činili su okosnicu reprezentacije, a beogradski magazin Sport, u svom tradicionalnom izboru najboljih, proglasio je Željka Pavlineca za najboljeg igrača, a Zdenka Jajčevića za najboljeg trenera 1978. U istom izboru 1980. Tihomir Vranešević proglašen je najboljim ragbijašem Jugoslavije.

 

Kad je RK Zagreb odigrao prvu utakmicu i s kojim ishodom?

Kako je momčad Zagreba na povratku s turneje "zaboravila" na svog igrača?

Na kojim legendarnim gostovanjima i turnejama je RK Zagreb sudjelovao?

Koja sva natjcanja je osvoji RK Zagreb?

Odgovore na sva navedena pitanja, i još mnogo zanimljivih priča i doživljaja pronađite u monografiji.

Kupnjom ove monografije pomažete u radu Ragbi Kluba Zagreb. Hvala svima koji ste, kupnjom ove monografije.uložili svoj novac u razvoj kluba.